A Belles Heures of Jean de France, duc de Berry (~ 1405-1408/9) az egyik leggazdagabb díszített kódex, ami fennmaradt a középkorból és az egyetlen kézirat, amelynek miniatúráit teljes egészében a híres Limbourg fivérek készítették. A királyi pártfogó által elkészítésre rendelt Órák könyve a Metropolitán Művészeti Múzeum tulajdonát képezi, eredetileg pedig a herceg óriási gyűjteményének az egyik legféltettebb darabja volt. A jelenetek, melyben a szentek legendáit mutatják be, vagy amelyek a szüzek óráját, mind alátámasztják a Limbourg fivérek hihetetlen tehetségét.

DP227311_cikk

Jean de France, duc de Berry (fia, testvére és nagybácsija három egymást követő francia királynak) rendelte el a Belles Heures elkészítését, hogy az a fényűző kézirat, és aranyműves munkákkal teli gyűjteményét bővítse. Jean de France a Limbourg fivéreket választotta, hogy elkészítsék az Órák Könyvét és ezzel egy nagyon ritka lehetőséget adva a két fiatal fiúnak (akik ekkor még csak tinédzserek voltak), hogy megmutassák tehetségüket.

9_cikk

Ebben a kötetben a Limbourg fivérek készítették el a Órák könyve komponenseit, beleértve a Gospel olvasmányait és a Szűz könyörgéseit. Azonban a Belles Heures egy teljesen új magaslati szintre lett emelve, amikor hét egyéb képes könyv bejegyzést kapott. Ezeken az oldalakon keresztül finomították palettájukat, kísérleteztek a fény és felületi értékekkel, valamint alakították ki a kohézív kompozíciós szabályaikat, amik segítettek a dramatikus képek elkészítésében. Ezek az illusztrációk szent világi darabok, melyek bemutatják Krisztus életét és lelkészségét, valamint az akkor élő emberek problémáit, mint például a pestis áldozatait.

A könyvet itt lehet megtekinteni online, vagy letölteni: metmuseum.org

C-1510 128

4_cikk

8_cikk

10_cikk