Digitalizálás a Kisképzőben

Copioale

Katona Júlia, Peti Péter

Res gestae

A Tripont nagy hangsúlyt fektet a magyar fotósképző intézményekkel való kapcsolattartásra és együttműködésre. Tavaszi helyzetfelmérő körutunk kapcsán természetesen ellátogattunk a Magyar Képzőművészeti Egyetem – Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolájába is, ismertebb nevén a „kisképzőbe”. Ezek a találkozások adnak lehetőséget arra, hogy kicseréljük tapasztalatainkat az intézmények munkatársaival, egyeztessük közös terveinket és megtudjuk, mi mindennel foglalkoznak aktuálisan.

A kisképzőben Szűcs Tibor igazgató úr volt a kísérőnk, aki volt szíves és megmutatta nekünk az intézmény csodálatos gyűjteményének egy-két különleges darabjait. A Schola Graphidis Művészeti Gyűjtemény (a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola művészeti gyűjteménye) Magyarország legrégibb állami művészetoktatási intézményéhez, a Mária Terézia által 1778-ban rajziskolaként alapított Schola Graphidis Budensis-hez és utódintézményeihez köthető muzeális értékű képző- és iparművészeti, műszaki- és technikatörténeti tárgyakat őrzi és gyűjti. Legrégebbi műtárgyai a 18. század második feléből származnak, de a 19. században vásárolt iparoktatási szakkönyvtára és gipszgyűjteménye, történeti fotógyűjteménye, grafikai gyűjteménye, üveggyűjteménye, valamint könyvkötő és bútorműves szerszámgyűjteményei is ritkaságnak számítnak.

A volumenében is jelentős muzeális értékű műtárgy, könyvtári és levéltári állomány feltárása, nyilvánossá tétele, online publikálása mind a nagyközönség, mind a kutatás számára 2015-ben kezdődött. A Tripont pedig boldogan segített digitalizálni néhány fotográfiát és újra egy jó ügy érdekében bevetettük a PhaseOne IQ280 80 Mpx-es kamerát. A munkában, Katona Júlia, muzeológus és a Schola Graphidis Művészeti Gyűjtemény vezetője volt segítségünkre. A cikkben látható részletgazdag felvételek akkor készültek, amikor épp a Budapesti Építészeti Központban, a Fugában készültek az „Akik Budapestet építették” című kiállításukra.

Megnyugtató a tudat, hogy ezek az értékes korlenyomatnak számító felvételek, hála a napról napra fejlettebb fotótechnikai eljárásoknak és eszközöknek, biztonságos módszerrel megőrizhetőek és a részletgazdag felvételeknek köszönhetően további elemzésekre adnak lehetőséget a lelkes muzeológusok számára.

Az intézmény eddigi eredményeiről részletes beszámolót olvashatnak az érdeklődők a www.scholagraphidis.hu és www.scholagraphidis.org weboldalakon.

KISKÉPZŐ-RAJZOK22068ORSI_NEG_min

Copyright 2019 Tripont Foto Video Kft | Minden jog fenntartva. | Tripont.hu