Batthyány Tódor hajói

Peti Péter, Tüskés Anna
Phase One IQ280
MTA

Batthyány Tódor hajóit ábrázoló rézmetszet és akvarellek digitalizálása – Tüskés Anna, művészettörténész, irodalomtörténész, amatőr épületfotós tapasztalatai a PhaseOne IQ280 középformátumú kamerarendszerrel

A Művészettörténeti Értesítő 2004/1-4. számában megjelent tanulmányomban (http://real.mtak.hu/19780/) közölt, Batthyány Tódor (1729–1812) hajóit ábrázoló három képzőművészeti alkotás digitalizálása új részletekre hívta fel a figyelmemet. A digitalizálást az ezen a területén is csúcstechnológiának számító PhaseOne IQ280 középformátumú kamerarendszerrel végeztük a Tripont Foto Videó Szaküzlet stúdiójában. Mindhárom kép a belső mechanikával, ár ellen haladó hajókat mutatja a pozsonyi hajóácstelepen és ünnepi felvonuláson. A digitalizáció során az utoljára mintegy tíz évvel ezelőtt megvizsgált és leírt rézmetszetről és két akvarellről – a százszoros nagyítást is lehetővé tevő reprodukciók – több, szabad szemmel alig érzékelhető mozzanat felfedezése vált lehetővé.

Az egyik akvarell az 1797-ben elkészült hajót és a feldíszített pozsonyi hajóácstelepet ábrázolja látogatók és érdeklődők sétáló és csónakázó csoportjaival. A Dunán két, utasokkal telt fellobogózott keresztvitorlás csónak és egy ladik tart a folyón lefelé. A digitalizálás nyomán jól megfigyelhető az utasok viselete, valamint hogy a baloldali keresztvitorlás csónakban kisebb zenekar játszik. A túlsó parton a – százszoros nagyításnak hála – kutyák és játszó gyermekek is felismerhetők.

A Bucentaurusnak keresztelt hajó ünnepélyes bemutatására az udvar előtt 1797. szeptember elején került sor Pozsonyban. Ennek a pozsonyi hajófelvonulásnak több ábrázolását is ismerjük, köztük Binder János Fülöpnek a stúdióban digitalizált 1802-es színezett rézmetszete. A metszet bal fölső sarkába az eseményeket beragyogó napot, a kikötőponton és a hajóácstelep épületei fölé rózsákat ontó bőségszarut helyezett. A digitalizálásnak köszönhetően, jól kivehetővé váltak a parton álló személyek. A hajóhíd mellett testőri kíséretben áll a királyi pár: I. Ferenc és Mária Terézia Karolina királyné, akik az előtérben várakozó hatlovas fogattal érkeztek. A király háromszögletű kalapot, hosszú kabátot és sárga nadrágot visel, míg a kíséret leffentyűs kucsmát és huszáregyenruhát hord.

 

Az elkészült albumot ide kattintva tekinthetik meg.

Copyright 2019 Tripont Foto Video Kft | Minden jog fenntartva. | Tripont.hu